Ali ste vedeli, da obstaja muzej pigmentov?

27.05.2021

Ali ste vedeli, da obstaja muzej pigmentov?

Koliko odtenkov uradno obstaja? Ali lahko vidite vse na enem mestu?

V muzeju umetnosti na univerzi Harvard se nahaja največja zbirka pigmentov.

Indijsko rumena

Kot največji zaklad te zbirke velja indijsko rumena barva, ki danes seveda ni na voljo in je narejena, verjeli ali ne, iz urina krav, ki jih hranijo z listi manga. Ta pigment se v Indiji uporablja že stoletja, vendar je bila njegova proizvodnja ustavljena, ker je predstavljal nevarnost za zdravje krav.
Med 2.500 vzorci pigmentov so tudi tisti, ki že dolgo niso bili uporabljeni in jih danes ni mogoče najti ...

Ultramarinsko modra

V 14. stoletju je bila izjemno priljubljena in pridobljena z mešanjem drobno zmletega kamna lapis lazulija. Temu pigmentu se ni bilo mogoče izogniti v vseh velikih srednjeveških slikarskih podvigih, ne glede na to, da je bila njegova cena takrat celo štirikrat višja od cene zlata. Nekateri pigmenti so zaradi svoje škodljivosti ali načina pridobivanja celo prepovedani za uporabo!

Mumija rjava

Vsekakor je najzanimivejša razstava te zbirke tuba cev Mummy brown. To barvo, priljubljeno med slikarji prerafaelitov, je pridobljena z mešanjem dišeče smole in drobno zmlete ostanke človeških mumij ter njihovih mumificiranih hišnih ljubljenčkov, ki so jih našli v egiptovskih piramidah. Danes so barve izdelane iz varnih pigmentov, katerih načinu izdelave in morebitni škodljivosti se posveča velika pozornost.

Smaragdno zelena

Smaragdno zeleno ozadje ene od Van Goghovih slik bi lahko škodovalo umetnikovemu zdravju, ker je bil prah iz katerega je bila pridobljena barva zelo strupen.
Seveda so jo umaknili iz prodaje, ko se je izkazalo, da so hlapi, ki jih je proizvedla, usodna za življenje.

Spremljajte nas za več zanimivosti iz sveta umetnosti!

ZWZkN2V