Ali veste o oljnih barvah, ki se razredčijo z vodo?

16.04.2021

Ali veste o oljnih barvah, ki se razredčijo z vodo?

Ste začetnik in želite slikati z oljnimi barvami? Se malo bojite mešanja oljnih barv?

V zadnjem času so se na trgu pojavile barve, ki imajo vse značilnosti oljnih barv, vendar jih je mogoče razredčiti z vodo. V svoji ponudbi imamo več blagovnih znamk.

Zakaj so narejene?

- Za slikarje, ki jih moti vonj terpentina
- Za tiste, ki jim je delo z mediji zapleteno
- Zaradi preprostosti med samem slikanjem
- A tudi zaradi enostavnejšega vzdrževanja slikarskega pribora
- Zaradi hitrejšega sušenja

V čem je skrivnost?

Te barve vsebujejo določene dodatke, ki olje v vodi pomirijo in omogočajo njuno mešanje. Sušijo se v dveh fazah - z izhlapevanjem vode in nato z oksidacijo kot standardne oljne barve. Čim več vode dodamo barvi, hitreje se bo posušila, vendar bo imela tudi mat videz (brez skrbi, ko lakirate sliko, se bo lesk vrnil). Če barvate s čisto barvo brez vode, se plast posuši v 1-3 dneh.

Ali potrebujemo medije?

Niso nujni, vendar jih je mogoče uporabiti. Jasno vam je, da lahko to barvo uporabljate brez redčenja in dodajanja česar koli, lahko jo razredčite le z vodo. Medij lahko razredčite za standardne oljne barve, terpentin, laneno olje ali posebne medije pa za to vrsto barve. V vsakem primeru za pranje čopičev potrebujete le vodo in milo.

Ali jih je mogoče kombinirati s klasičnimi oljnimi barvami?

Ja, lahko jih uporabljate kot običajne oljne barve in jih zmešate z njimi, vendar v tem primeru ne morete uporabljati vode. Po posušenih plasteh barve z mešanico vode lahko uporabite standardne oljne barve, razredčene s terpentinom in lanenim oljem.

Zanima nas, koliko izmed vas ima izkušnje s to vrsto barv?

YTFlZGM