Koliko pravzaprav veste o akvarelni tehniki?

02.04.2021

Koliko pravzaprav veste o akvarelni tehniki?

Katere čopiče se uporabljajo za akvarel? Kakšen papir je dober za akvarele?

Akvarelne barve

vodene barve
aqua - voda

Lahko so v tekočem stanju v tubicah ali v trdnem stanju v posodicah. V vsakem primeru se razredčijo z vodo. Barvo, ki se posuši na paleti, lahko ponovno uporabite, le dodajte ji vodo. Izogibajte se uporabi bele barve v akvarelu, svetlejšo barvo dobite z dodajanjem večje količine vode.

Čopiči

Za akvarel se uporabljajo fine mehke čopiče. Običajno gre za čopiče iz naravnih ščetin - mehkih dlak kun, kamele, veverice ... obstajajo pa tudi sintetične imitacije, ki so cenovno ugodnejše in praktičnejše za začetnike. V obeh primerih je pomembno, da lahko čopič vpije in zadrži veliko vode. MOP - našopirjen mehek čopič, ki na mokrem dobi ostro konico in ima še vedno želodec, ki vpije veliko vode.

Akvarelni papir

Da se papir med nanosom barve in vode ne bi upognil, je pomembno, da je njegova gramatura / debelina primerna - vsaj 140 g/m2
Debelejši kot je papir, manj verjetno je, da se upogne
Prav tako večji odstotek bombaža v papirju zmanjša verjetnost gubanja papirja med delovanjem

Akvarelni papir ima lahko drugačno teksturo, odvisno od tega, kako je izdelan:

hot press - gladek
cold press - srednje grobi
rough - grobi

Maskirna tekočina

Akvarel je zelo težka slikarska tehnika, ker praktično napak ni mogoče skriti. Potrebno je veliko izkušenj, da od prvega dosežete točno tisto, kar želite. Obstaja pa pomoč - maskirna tekočina, ki jo pred barvanjem nanesete na papir na tistih mestih, ki želite ostati bela in tako preprečite prodiranje barve na te površine. Ko se barva posuši, se ta tekočina preprosto odlušči s papirja.

Smo povedali vse, kar je bilo pomembno? Mogoče imate kaj za dodati?

NzY5NGYzZD