4 nasveti kako ustvariti popolno risbo

19.12.2020

Za risanje sta potrebna le papir in svinčnik – to je sicer res, vendar ko smo imeli priložnost pokukati v atelje enega resnega umetnika, smo med njegovim priborom našli svinčnike različnih trdot, radirke in nekaj manj običajnih predmetov. Danes bomo omenili 4 predmete za katere umetnik trdi da so, za dobro risbo, obvezni.

Mehka radirka

Radirka ne služi samo za brisanje napak. Z njo lahko namreč ustvarite bele linije na površini ki je že pokrita z grafitom ali ogljem, z drugimi besedami – da ustvarite negativen prostor. Razen bele vinilne radirke, vam bo zagotovo prav prišla tudi mehka radirka, zato svetujemo da preizkusite njene zmožnosti.

V bistvu gre za mehko in lepljivo gumo zato se ne bo drobila in ne bo poškodovala papirja pri pogostih korekcijah, kar bo še posebej dobrodošlo začetnikom ali šolarjem. Zlahka jo boste oblikovali tako da boste najbolje izvlekli bele linije ali ublažili sence in prehode med barvami.

Papirnat svinčnik za senčenje

Papirnat svinčnik za senčenje so plasti poroznega papirja v obliki svinčnika. Ne pušča sledi, lahko pa z njim ublažite linije mehkega B svinčnika ali oglja.

Risarji pogosto grafit razmažejo s prsti, zaradi česar je lahko risba videti umazano, pojavijo se lahko tudi tisti nenamerni madeži ki jih je potem težko odstraniti. Priporočamo uporabo papirnatega svinčnika, bombažno krpico ali krpico jelenje kože.

Grafit v raznih oblikah

Grafit se razlikuje po trdoti in od  tega je odvisna jakost sledi. Svinčniki z oznako H vsebujejo trd in svetel grafit, tisti z oznako B bodo ustvarili mehkejšo in temnejšo sled.

Grafit je na voljo v obliki lesenega svinčnika, lakiranega ki je v celoti iz grafita ali v obliki štirikotnih paličic.

Štirikotni grafiti so zelo praktični, saj jih uporabljate kakor vam ustreza s pomočjo nagiba. Lahko senčite velike površine ali ustvarjate natančne, tanke linije.

Fiksativ v spreju kot pripomoček tudi med risanjem

Njegova vloga je seveda zaščititi končano risbo, sploh če ste risali z ogljem ali mehkimi svinčniki.

Prav tako je lahko sijajen pripomoček med samim risanjem, ko želite preprečiti da bi se določen del risbe razmazal. Razpršite ga na površino z razdalje 50cm v tankem sloju. Pred nanosom naslednjega sloja, počakajte da se površina posuši.

YTg5MjE